Affärslivet i byn


År 1933 byggdes byns första affärslokal av Albert Arnqvist. Tidigare hade handel bedrivits i bryggstugor och liknande lokaler. Arnqvist drev sin rörelse tillsammans med sina systerdöttrar Märtha och Hertha Paulsson fram till 1949 då han sålde affären till Beatrice och Olle Jönsson. Olle kom från Malmö, medan hans hustru var född i Vägsele, en by några mil från Lillögda. 

Affären i vinterskrud från tidigt 50-tal Vi tackar Torkel Jönsson för bilden.


Handlaren Albert Arnkvist 

Albert Arnkvist
Albert Arnkvist

På hans 85 årsdag kunde man läsa följande om honom i Västerbottenskuriren.

Han är född på den ägostyckning han bebor och inledde sitt arbetsliv i skogarna kring Lillögda. Där startade han på 20-talet egen diversehandel och drev denna till 1948, då han sålde den. Morgon och kväll, år efter år gick den humoristiske handlaren från hem till affären och åter. Eftersom sträckan var 3 km blev det många mil denna tid. Han är en trevlig karl, som tagit det lugnt sedan han en gång drog sig tillbaka från affärslivet.


Lillögda affär 1953

1949 tog man över lanthandeln i Lillögda efter Albert Arnqvist och drev affärsrörelsen i byn fram till 1978 då man sålde affären till Hans och Elisabeth Sterner som kom från Halmstad.

Beatrice Jönsson berättade att vid starten 1949 i den gamla affären var det ganska primitivt. Den kändes som en gammal lada. Därinne fanns bl.a järnspis och kaffepannan stod nästan jämt på. Där satt gubbarna och berättade historier och ljög för varandra. Affären i byn fick en stor social betydelse.

Men det var inte bara trevligt, under vintrarna när det kunde vara ned till -30 grader kallt och sirapen frös då var det tufft att klara kylan, men vi blev kvar i byn i 29 fantastiskt roliga och spännande år.

Handlarparet Beatris och Olle Jönsson på kaffebesök hos Elsa Eriksson. Några år efter det man hade sålt affären i byn 

Anställda under deras tid, 1949-1978:

  • Göte Arnkvist, 1955-1961
  • Bengt-Ivan Eriksson, 1961-1967
  • Siri Sjögren
  • Birgitta Johansson
  • Vivianne Scherdin
  • Sigrid BergströmEtt avtal mellan byns handlare och den enskilde. I denna bok förde man upp vad man handlade samt vad det kostade. Oftast betalade man av sin skuld en gång per månad. Handlaren skrev in i boken att skulden var betald.

Som liten minns man att man ibland blev skickad till affären för att handla, då hade mor skrivit in i kontra-boken vad jag skulle handla. Handlaren tog hand om boken och fyllde den medhavda väskan med matvaror enligt beställning. Då fanns det inga plastkassar och plastpåsar som idag.

Här kan man se att den 3/5 hade Bertil betalt firma Olle Jönsson för de varor han hade handlat under en viss period. Summa kronor 268:20.

1960 kostade:

1kg strösocker 1:66

1,15kg korv 6:90

1 hink sill 10:00

1 pk snus 4:25

0,5 kg kaffe 5:50

0,47 kg ost 3:75

Göte Arnkvist var anställd vid O.Jönssons Speceri och Diversehandel fr.o.m 1951-1961. Hans första lön var 950kr/månad. Därefter övergick han till en skoglig anställning vid Mo och Domsjö AB mellan åren 1963-1992. Han gifte sig 1961 och flyttade från Lillögda till Yxsjö 1965 och bosatte sig i företagets bostad, där han bodde i 40 år med sin Maud.

Göte Arnkvist sittande med Rut Hansson vid firmabilen. Han berättade att han en gång fick fel på bilens bromsar och körde genom dörrarna och in på lagret i den gamla affären. 

Det är Tage Sjögren som ger Beatrice Jönsson en stor kram utanför affären. På lastkajen ser man hur bensin och fotogen transporterades och förvarades fram till 1960-talet.

Yankee`n lastad med ett lass hö för vidaretransport. Affärsbiträdet Göte Arnkvist står lutad mot lastbilen bakom skymtar en stolt Torkel Jönsson. Son till handlarparet Beatrice och Olle Jönsson.

Vi får tacka Birger Lindgren för att han lånat ut bilden.


Fridolv Jonsson och Alvar Sundberg vid bensinstationen i Lillögda. Gamla affären syns i bakgrunden. Man kan även se den speciella Shell bensin- pumpen ("saftblandare i topp") i bakgrunden.

Utkörning av varor från O.Jönssons affär till byarna Tallåker, Gärdsjönäs och Västansjö med Yankee´n. Bilden är från tidigt 50-tal, innan vägen byggdes om och asfalterades. 

Bilden tagen från Lögdaberg av Olle Jönsson på en utkörningsresa av mat mm. Bilden från tidigt 50-tal.

Stort tack till Torkel Jönsson som gett oss dessa bilder som en historisk tillbakablick. 

Vid invigningen av O.Jönssons affär i Lillögda 1956. En ung Olle Jönsson bakom disken stolt poserande. Vilket lyft för bygden! 


Konsum i Lillögda

Under åren 1946-1959 fanns det även Konsum i Lillögda. Den började hos Ingvar Domeij som blev föreståndare första året. Ett av rummen i hans hus användes som affärslokal. Sigvard Fridlund från Lövås tog sedan över under åren 1947-1949. Algot Larsson blev sedan föreståndare och då flyttades Konsum till en bryggstuga.

En ny Konsumbutik byggdes 1954 ( Finns det någon som har en bild på detta nybygge?-hör av er!). Algot Larsson slutade 1955 och Anny Johansson som kom från Skoghall blev som det senare skulle visa sig den siste föreståndaren. Konsumbutiken i Lillögda "lades ner" 1959 och inköptes då av Olle Jönsson som lagerlokal.