Idrotten i byn


Jag skall försöka att återge några händelser och minnesbilder av deltagare och tävlingar som förekommit i byns historia. Årtalen undviker jag att ange, enär jag inte med säkerhet kan säga vilket år det inträffade men när det gäller kommunserien på skidor kan jag med säkerhet ange årtal eftersom jag personligen var engagerad.

Dessa ord är nedskrivna i "Lillögdaboken" av byns store idrottsledare - SIGVARD PAULSSON. Han var aktiv ledare inom fotboll-skidor-bordtennis. Han är verkligen värd en stor hyllning.


Skidor

Lillögda SK bildades någon gång under 1930-talet-enligt" Lillögdaboken". Sedan förekom det tävlingar runt i byarna ända fram till 1960-talet. Personer i byn som på den tiden åkte olika tävlingar var: Folke Aronsson, Ivar Risberg, Ebon Uppenberg, Albert Aronsson, Kurt Norberg, Valter Bergström, Bertil Domeij, Fride Bergström och Bert Arnqvist.

Den mest kände skidutövaren var Ola Fransson som växte upp i byn och som tävlade för Fredrika IK och sedan för Lycksele IF, även några år för IFK Strömsund i början av 60-talet. 1957 var höjdpunkten på hans skidkarriär då han bland annat vid SM i Malung vann lag-SM på 50 km för Lycksele IF samt individuellt 7:a på 30 km, en suveränt fin insats. Som liten grabb minns man hans träningsrundor då han bland annat sprang med stavar, något som är en vedertagen träningsmetod idag. Då förstod man inte riktigt vad nu detta var bra för, men det fanns på den tiden inga preparerade spår som idag och då fick vägen bli träningsspåret, dessutom kände han att det gav både styrka och var bra koordinationsträning. Bengt Risberg berättar att ofta åkte Ola i nya opreparerade spår från Lillögda till Västermyrriset dit han kom för att vila sig, samt dricka vatten för att sedan återvända många gånger i skymning/mörker åter till Lillögda. Under sommar/höstperioden var det hård barmarksträning som gällde runt om i bergen, det som Ola kallade "en tur vestilanne". Han deltog även i cykellopp enligt Bengt och Rut Risberg det så kallade Sverigeloppet- som gick mellan Ystad och Haparanda vilket var bra träning inför skidsäsongen. Någon speciell cykelträning som förberedelse inför detta lopp har man inget minne av.

Sverigeloppet är ett klassiskt cykellopp från Haparanda till Ystad. Loppet arrangerades av Stockholmstidningen sammanlagt tio gånger mellan 1951 och 1965. Deltagarna tog sig fram med 2-växlade brukscyklar längs bitvis leriga landsvägar.(Hämtat från Wikipedia)

En annan person som hade fina framgångar i skidspåret under 50-talet var Bengt Risberg som fortfarande idag 2012 håller sig iform med långa promenader. Han började att tävla som yngre junior för att sedan som äldre junior skörda sina största framgångar. Han berättar att han var mycket intresserad av att träna och åka skidor men när han skulle börja att tävlingsåka som senior blev steget/kraven stora. Det krävdes stor träningsmängd för att kunna hävda sig. Det blev då svårt att kunna kombinera träning/tävling med att på dagtid arbeta i skogen som timmerhuggare. Därför tog han beslutet att avsluta skidåkarkarriären. Innan skidkarriären var över tävlade han för Åsele IK i junior DM 1948 och blev då tillsammans med Lennart Eldroth och Gustav Karlsson DM-mästare i lag.

Men fotbollskarriären gav han inte upp. Han fortsatte i Lillögda fotbollslag under många år vilket jag får återkomma till senare.

Under 60-talet deltog Lillögda med angränsande byar i kommunserien inom Åsele Kommun med stor framgång till stor del var det Sigvard Paulssons förtjänst. Hans stora engagemang gjorde att man nästan gick "man ur huse" för att vinna kommunserien. Under 60-talets mitt vann Lillögda kommunserien 4 år i följd vilket var helt fantastiskt.


Ola Fransson


Kommunserien 60-talet

Historien bakom Rottefella

- Vad är det för skidbindningar ni har? utropade kronprins Olav av Norge till den unge skidåkaren på startlinjen.

- Äsch, det är bara ett par råttfällor jag köpt på järnaffären, svarade 27-årige Bror With som kvällen innan hettat upp och böjt ihop några järndelar från en gammal cykel och monterat fast uppfinningen på skidorna.

Året var 1927. Året därpå skulle Norska militärlaget ta OS-guld i vinterolympiaden i St Moritz med just dessa patenterade Rottefella skidbindningar. Resten är historia.


Gulsele ABs Vandringspris Åsele Skidserie 

1964 Björksele 1926 poäng    1965 Lillögda 2072 poäng

1966 Lillögda 1674 poäng       1967 Lillögda 1986 poäng

En fantastisk prestation av alla som ställde upp och bidrog till att Lillögda med hjälp av alla byar runt om kunde vinna detta vandringspris. En stor del i detta hade Lillögdas entusiastiske lagledare Sigvard Paulsson, med sitt stora engagemang fick han med sig alla, gammal som ung, att ställa upp och medverka för bygdens bästa. Han skrev i Lillögdaboken: att där viljan finns där blir det också resultat. Han hade stor betydelse för idrottens utveckling i vår by. 


Byastafett Långbäcken 1947

Byastafetten var anordnad av Långbäckens arbetarkommun på Marie Bebådelsedag. Av de inbjudna hade kamrater från Siksjö och Lillögda infunnit sig med tre lag. Långbäcken hade endast lyckats moblisera ett lag. Bättre intresse för skidåkning ungdomar i Långbäcken!

Banan var 5 km. Föret var i det sämsta laget

RESULTAT:

1) Siksjö 1.02,53

2) Långbäcken 1.03,21

3) Lillögda, lag 2 1.03,36

4) Lillögda, lag 3 1.05,19

Sträcktider:

1) Herbert Bäcklund 19,34

2) Bengt Risberg 20,15

3) Elon Johansson 21,05 


I Västerbottens Folkblad 27 dec 1946

Årets första skidtävling i Västerbotten

Lillögda Sportklubb hade söndagen den 22 december träningstävlan på skidor för seniorer och skolpojkar. Banan för seniorer, som gick i svår terräng, mätte 5 300 meter och åktes två varv.

RESULTAT:

Seniorer 11 km: 1)Elon Johansson, Siksjö 53.31, 2)Kurt Norberg, Siksjö 54.12, 3)Ivar Risberg, Västermyrriset, 55.12, 4)Ebon Uppenberg, Gärdsjönäs 55.37, 5)Albert Aronsson, Lillögda 59.02, 6)Bertil Domeij, Lillögda 1.03.16, 7)Göte Arnkvist, Lillögda 1.06.39

Pojkar 2 km: 1)Rune Johansson, Lillögda 12.22, 2)Ola Fransson, Lillögda 12.40, 3)Egon Mellgren, Lillögda 13.05, 4)Ebbe Mellgren, Lillögda 13.21.

Vi tackar Maja-Lena Lundin för att detta fina tidningsurklipp finns bevarat.


Bordtennis

 Åsele (VK) januari 1958/H.H 

Lillögda tar goda idrottsinitiativ

Kvicksilverpelaren står på -40 grader och röken är som bildstoder från gårdarna när vi kommer susande mot Lillögda. Den nya skolan står som ett slott i byn och vi ser ungdomar, som skyndar dit. Bordtennis står på programmet och de flesta vill vara med. Snart kan man väl säga att hela byn, unga som gamla, är med.

Lillögda idrottsklubb, under Åsele idrottsklubbs banér, har tagit ett fint inititiv för trivseln i byn under mörka och kalla vinterkvällar. Och goda ledare har man. Sigvard Paulsson och Arne Johansson har ställt sig i spetsen och sedan man fått hyra lokal i den nya skolan inköptes ett bordtennisbord med utrustning.

Redan nu är tjugo ungdomar i åldern 12 till 25 år med och flera kommer. Två kvällar i veckan körs 4-timmars pass och man har indelat ungdomarna i två grupper, vilka hädanefter skall gå som fritidsgrupper. Därigenom kan man få bidrag till verksamheten och det tränas må ni tro. Såväl ledare som ungdomar är lika lidelsefullt intresserade och på söndagarna har de äldre sin chans. Då får de som inte är med i fritidsgrupperna spela bordtennis tre timmar under Paulssons ledningoch snart nog kan säkert Lillögda ställa upp ett riktigt lag.

Lillögdaborna har tagit ett initiativ som även andra byar skulle kunna ta. Det talas så mycket om flykten från landsbygden och att ungdomarna inget har att ta sig för under kvällarna. De problemen är nu borta i Lillögda och ledarna har planer på flera fritidssysselsättningar. Redan nästa höst hoppas man kunna spola upp en isbana vid skolan och till våren är det mening att träna gymnastik. Sedan fyller fotbollen ut sommarmånaderna.

De äldre i Lillögda är glada över dessa tingens ordning och vid fotbollsmatcherna får Lillögda hela byns stöd. Arne Johansson och Sigvard Paulsson vill än mera. De hoppas att andra byar i Åsele socken skall gå med dem i en Åseles egen byaserie i fotboll redan i sommar. Under våren skall kontakt tagas med andra byar i Åsele och Fredrika och i byarna kan man börja fundera redan nu. Kan Lillögda förverkliga allt vi nämnt, varför skulle inte andra byar kunna göra detsamma för sin ungdom! Allt för trivseln på landsbyggden. Vi saluterar Lillögda, dess ungdom och dess ledare.


Fotboll i Lillögda

Under början av 1950-talet byggdes en fotbollsplan nere vid Lögdeälven. Nordmalings Ångsåg AB som skogsföretaget hette innan det blev Masonite AB hjälpte till och upplät mark för fotbollsplanen. Bidrag till en klubbstuga med omklädningsrum för hemma- och bortalag fick man från AB Tipstjänst. Ideella krafter var många bl.a kördes matjord från mogärdan till planen, både med lastbil och häst. Då fanns det liv och kraft i bygden. Alla hjälptes åt och det fanns en entusiasm och vilja att få planen klar så att vi kunde börja träna och spela fotboll.

Första åren deltog Lillögda i en serie inom Lycksele Kommun utan större framgångar. Lagen som man då spelade emot var: Vägsele, Vänjaurbäck, Holmgård, Vormsele, Forsholm, Manjaur. Det var inte heller att vänta sig eftersom fotbollskunnadet var lågt. Matcherna mot Vägsele var av derbykarraktär och det vilade en spänning runt hela planen före-under och efter matchen beroende på hur matchen hade slutat. Det var inte lätt att vara domare på den tiden. Det var väl tveksamt om det fanns någon domarutbildning på den tiden.

Det var Olle Jönsson - byns handlare, skåning till börden, som började träna pojkarna i byn och sedermera bildades en fotbollsserie inom Åsele Kommun. Där nådde Lillögda en rad framskjutna placeringar och en serieseger som främsta merit. Men som det ofta är i byarna räcker inte spelarunderlaget till för att förnya ett lag utan man fick låna spelare från grannbyarna, även det blev svårt och sedermera upphörde fotbollen i byn. Några spelade senare med Åsele IK bl.a Dan Scherdin, Kjell Domeij och Gustav Johansson, alla under kortare period samt Rolf Pålskog. Fred Johansson spelade för Åsele IK under många år. Han spelade också med sin son Peter i Åsele IK.

Sigvard Paulsson, vår store ledare inom fotbollen avslutade i Lillögdaboken med att säga: Planen är numera en plats för semesterfirare med husvagnar och tält. Klubbstugan är riven men på somrarna när jag besöker min hemby brukar jag stanna till och minnas de duster som utkämpades där, det var en härlig tid att minnas.  

Lillögda fotbollslag från 1956


Lycksele byaserie 1956

Lillögda - Vägsele (1-3) 4-3

Lillögda är ett fotbollslag som tidigare mest har varit van att förlora, men i vår har de spelat en rad matcher som blivit uppmärksammade. I korporationsfotbollen var det med knapp nöd Lomsjö klarade sig med en 2-1 seger. Åsele hantverkare, vilka brukar kunna lite fotboll också, vid sidan om sina olika hantverk, fick stryk med 2-1 och handelsanställda klarade sig inte bättre än 2-2.

Den våldsamma fotbollsmatchen mot Älgsjö-kombinationen för en tid sedan blev 0-0, fastän där skulle nog segern ha gått till Lillögda med ett par mål.

I torsdagskväll mötte de laget från Vägsele på "Åplanen" i Lillögda. Gästerna tänkte nog göra ett litet målkalas och de hade också övertaget i mål första halvtid. Av gästerna kan nämnas vy och vi samt i försvaret hb och hh. Rosor får också Lillögdas cf och vb. I stridens hetta fick en av Vägselepojkarna en skada ovanför ett öga och det utlöste tvivel på om dommaren eventuellt kunde dömma fotboll. Dommaren som var från Åsele är välkänd som en rutinerad och bra fotbollsdommare, men gästerna skällde på honom ganska ordentligt.

Den 2 augusti 1956 fanns denna rapportering i Västerbottens Kuriren. Detta tidningsurklipp tackar vi Bengt Risberg för att han lånat ut till oss. Han var en stor kämpe i Lillögdas fotbollslag under många år. Stort tack! 

Fotbollsbilder 50-60-talet


Lillögda fotbollslag 1963


Flicklaget mot gubbarna i byn

Det var under ett antal år som man ordnade dessa matcher. Man gick verkligen "man ur huse" för att få var med och uppleva den atmosfär som rådde runt hela planen. Det var riktig feststämning. I byn var tideräkning före och efter denna match.

I fotoalbumet som bilderna är hämtade ifrån är texten till den högra bilden: Gubblagets målvakt (Edvin Mellgren) med sin berömda utspark.

Den vänstra bilden är flicklaget uppställda för fotografering, intervjuer samt möte med pressen efter en klar vinst med 4 - 0.